Η δημιουργία και ο σκοπός
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού αγκαλιάζει τους νέους αρτοποιούς και αναδεικνύει κάθε φορά την Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας, η οποία αποτελείται από εξαιρετικά στελέχη αρτοποιών από όλη τη χώρα προβάλλοντας με συνέχεια και συνέπεια, ένα από τα πιο αρχαία γαστρονομικά δείγματα του πολιτισμού της Ελλάδας, τον παραδοσιακό φούρνο και τα αρτοσκευάσματά του.
Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2010 από την κ. Παρθένα Παστραφίδου, δημιουργό του πρωταθλήματος και της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας, η οποία οραματίστηκε αυτό το πρωτόγνωρο πρωτάθλημα για τα ελληνικά δεδομένα. Παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Έκθεσης Αrtozyma, ανά διετία, με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.
Απώτερος σκοπός αυτής της οργάνωσης είναι να δημιουργηθεί μια διαχρονική Τράπεζα Πληροφοριών, ένα σημείο αναφοράς και γνώσης για το ευρύ κοινό, ως κομβικό σημείο επικοινωνίας και μάθησης για “μικρούς”, “μεγάλους”, αλλά και μελλοντικούς αρτοποιούς, προμηθευτές και εμπόρους του κλάδου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΨΩΜΙΟΥ
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου | |
---|---|
10.00 - 16.00 | Διαγωνίζονται οι ομάδες Αθήνας, Καστοριάς και Γαλατσίου στις κατηγορίες: Ψωμί, Γλυκά Αλεύρου και Καλλιτεχνικό Ζυμάρι |
16.30 - 17.30 | Παρουσίαση Προϊόντων και Αξιολόγηση των ομάδων από την Κριτική Επιτροπή |
17.30 - 19.00 | Προετοιμασία των τριών επόμενων ομάδων Κρήτης, Μικτής Ελλάδας, Βόρειας Ελλάδας |
Κυριακή 25 Φεβρουαρίου | |
10.00 - 16.00 | Διαγωνίζονται τρεις ομάδες Κρήτης, Μικτής Ελλάδας, Βόρειας Ελλάδας στις κατηγορίες: Ψωμί, Γλυκά Αλεύρου και Καλλιτεχνικό Ζυμάρι |
16.30 - 17.30 | Παρουσίαση Προϊόντων και Αξιολόγηση των ομάδων από την Κριτική Επιτροπή |
Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου | |
11.00 - 13.00 | Συγκέντρωση όλων των ομάδων (Αθήνας, Καστοριάς, Γαλατσίου, Κρήτης, Μικτής Ελλάδας και Βόρειας Ελλάδας) στον χώρο του πρωταθλήματος. Ανοιχτή συζήτηση με τις ομάδες και το κοινό και ενημέρωση για την Διαγωνιστική Αρτοποιία από τον Προπονητή (coach) της Εθνικής Ελληνικής Ομάδας Αρτοποιίας, κ. Παναγιώτη Καλιώτη. |
15.00 - 17.30 | Ανακοίνωση των νικητών. Απονομή μεταλλίων και βράβευση των ομάδων |
Μια επιτυχία με διεθνείς προεκτάσεις…
Η σημερινή Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας κατάφερε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού (Cοupe du Monde de la Boulangerie) που πραγματοποιήθηκε 21-23/1/2024 στο Παρίσι παίρνοντας την 7η θέση. Στους τελικούς της Παγκόσμιας διοργάνωσης, η οποία είναι η μεγαλύτερη που πραγματοποιείται στον χώρο της Αρτοποιίας, συμμετείχαν συνολικά 12 χώρες από όλη την υφήλιο (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Χιλή, Γκάνα, Κίνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Ιαπωνία, Μαδαγασκάρη, Μεξικό, Μαρόκο, Νότια Κορέα). Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έγινε με τη “χρυσή” χορηγία της LESAFFRE HELLAS, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη διοργάνωση της Έκθεσης Artozyma της ΔΕΘ-HELEXPO.
Οργάνωση
Gruppo FL
Επικοινωνία
e. greekbreadcup@gmail.com
t. 6940898814